Анна Кръстева: Шумът, който нашите политици владеят, е на корупцията и скандала

Ще гласуваме толкова често, колкото се налага, за да обновим този политически елит, коментира политологът

20.09.2014 | 10:28 Редактор: Мариета Иванова
Анна Кръстева: Шумът, който нашите политици владеят, е на корупцията и скандала

Шумът, който нашите политици владеят, е този на корупцията, компроматите и скандала, коментира в предаването Денят On Air политологът Анна Кръстева. Тя посочи още, че в настоящата предизборна кампания има по-малко компромати, в сравнение с предходни кампании, но по  думите й „те обикновено се пазят за последните седмици”.  

„Няма идеи, няма хъс, няма енергизиране. Няма нито един от позитивните инструменти, които се използват по света”, коментира Кръстева. В тази връзка тя даде пример с кампанията на американския президент Барак Обама. – „Не сме научили урока още от първата му кампания, когато не ставаше дума просто за интернет. Това беше едно огромно енергизиране, заедно с привличане на огромен кръг доброволци”.

Политологът подчерта, че „ще гласуваме толкова често, колкото се налага, за да обновим този политически елит”. По думите й политици, граждански организации и граждани има общ дискурсивен ред- а именно, здравеопазване, образование, икономически растеж, правосъдие, електронно правителство.

„Оттук нататък, политиците не трябва просто да прочетат резултатите от общественото мнение. Тази кампания има няколко управленски залога. Първият е кой може тези думи, които всички знаят, да ги превърне в политики. Вторият залог е- политическата стабилност, която е свързана с политическа зрялост.  Това означава политиците да приемат изборите, така както ние суверена решим, и на тази база да направят тази управляваща, работеща формула, която трябва да осигури стабилност . Не можем повече да живеем на площадите, не можем повече да живеем в общество, което е изцяло на блокирано, да живеем в администрация, която  да не знае дали след три месеца ще дойде следващият министър”, коментира още Кръстева.

По думите на политолога за тази стабилност се иска управленска мъдрост на политическия елит.  Тя допълни още, че класическите политически залози от типа – „леви- десни” не играят на тези избори.

Още по темата

„Толкова леви лозунги чуваме от десни, докато левите в момента се събират, за да имат някакво представителство”, посочи Кръстева.
Политическият залог, подчерта експертът, е какъв тип политика ще бъде избран. Тя уточни, че има неразбиране от страна на политици, доловимо от посланията които изпращат.

Тя допълни, че не гражданите трябва да осигурят достатъчно депутати за дадена партия, за да има комфорт да  управлява, а обратно – „ те трябва да дават комфорт на гражданите”.

На въпрос на водещия Ивайло Лаков да ли исканият комфорт не идва от направената от ДПС декларация, че ще даде 300 дни толеранс на следващото правителство, Кръстева поясни, че „когато говорим за политическа зрялост,  говорим не за задкулисни договорки от типа на "даваме мандат"- но какво договаряме за това; даваме толеранс- но какво договаряме – на каква цена”.