Реформаторите отложиха избора на председател за 10 ноември заради вътрешни спорове

14.09.2014 | 13:43 Редактор: Ирина Георгиева
Реформаторите отложиха избора на председател за 10 ноември заради вътрешни спорове

Изборът на председател на Реформаторския блок се провали заради спор между партиите.

На конгреса в София петте партии от Блока постигнаха консенсус да изберат свой председател на 10 ноември, както настояваха вчера от Движение България на гражданите и СДС.

До бойкота на двете партии се стигна заради несъгласието им Радан Кънев да стане председател на Реформаторите.

"Победата на Реформаторския блок е над всички. Никакви лични амбиции нямат значение", заяви Радан Кънев при откриването на днешния конгрес.

На въпрос дали Реформаторският блок се разпада заради вътрешни брожения Кънев заяви, че отговорът е в ръцете на избирателите на 5 октомври.

В Twitter Радан Кънев написа, че лидерството му в Реформаторския блок не е важно.

"След изборите ще стане ясно и дали реформаторите ще влязат в правителство с ГЕРБ", заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски.

Лукарски отрече "сините" и хората на Меглена Кунева в последния момент да са се отказали от конгреса и обясни, че причината да не бъде избран председател е липсата на консенсус по правилата за вота.

Освен това, коментира той, няма да предизвикаме "сбивания на партийните ни ядра, независимо кой би победил при избора на председател на Блока".

"Абсолютно твърди сме и постигнахме разбирателство с колегите да направим този избор, когато сме по-подготвени с правилата, кворумите и електоралният баланс няма да бъде нарушен", заяви Божидар Лукарски.

 

На въпроси на журналисти за общата декларация на СДС и ДБГ, Кунева коментира, че РБ е надценил времето, в което може да се подготви юридически избора на председател.

"За 10 дни такава подготовка нямаше как да се направи. Вчера в 17.00 ч. нямахме още документите, принципът на избор на делегатите, мандатна комисия, реална промяна в учредителното споразумение, което е задължително условие", каза тя.

Кунева каза още, че структурите на партиите поставят въпроса, че не са проведени първични избори в партиите за кандидатите за поста, защото времето не е стигнало,
а в момента вече тече кампания и затова е по-добре конгресът да се отложи.

"Сигналът на РБ е, че правим нещата истински и ги правим тогава, когато те са истински е този, който даваме днес на цялата общественост. Ако искаме да има правила в държавата и в управленето й, трябва да има правила и в избора на председател", допълни Кунева.

Тя заяви, че няма намерение да се кандидатира за председател, но че ДБГ е излъчило няколко номинации за поста, между които и тази на Найден Зеленогорски.

"Аз съм тук, защото първото нещо, което направих като евродепутат е да подам документи за членство в групата на ЕНП. Защото РБ все още не е член на ЕНП, само част от него" - каза на откриването Светослав Малинов.

На откриването на предизборната кампания в столицата на 14 септември присъстваха лидерите на политическите сили Радан Кънев /ДСБ/, Меглена Кунева /ДБГ/, Борислав Лукарски /СДС/, Корман Исмаилов /НПСД/, Николай Ненчев /БЗНС/.

Чуйте какво каза Корман Исмаилов /НПСД/ - във видеото.

Изборът на председател на РБ може да стане след изборите, на 10 ноември, както поиска СДС.

Вижте репортажа от конгреса във видеото.