България ще работи за по-ранно начало на улова на калкан в Черно море

Министър Събев: Имаме зелена светлина от ЕК за тези стъпки

05.03.2023 | 11:29 Редактор: Вяра Димова
България ще работи за по-ранно начало на улова на калкан в Черно море

Ще работим за по-ранно начало на улова на калкан в Черно море и за по-силно българско участие в международни проекти в областта на рибарството. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на работна среща в Генерална дирекция "Морско дело и рибарство" към Европейската комисия (ЕК) в петък.

На срещата, инициирана от българската страна, бяха обсъдени актуални секторни въпроси и последните законодателни предложения в сферата на рибарството и аквакултурите.

Приоритетен беше въпросът за периода на улов на калкан, който се определя с регламент на Европейската комисия. "Макар решението за улов на калкан да се взима по време на Съвета по земеделие и рибарство през декември всяка година, регламентът за улов се публикува и влиза в сила в края на януари. Тази административна процедура отнема над месец от възможността за риболов на ценния вид от българските рибари. От 15 април до 15 юни пък има забрана заради размножаването на вида", поясни заместник-министър Събев.

"Този въпрос бе повдигат българските рибари. Имаме "зелена светлина" от Европейската комисия да предприемем стъпки за издаване на заповед относно улова на калкан, дори преди ЕК да е издала своя регламент относно квотата за този вид. Това ще бъде в интерес и на българските рибари", допълни още Георги Събев.

По време на срещата генералният директор на ГД "Морско дело и рибарство" Чарлина Вичева представи последните развития по преговорите относно регламента за контрол. С новото законодателство, което се очаква да влезе в сила на 1 януари 2025 г., ще се подобри проследимостта на улова, с което ще има по-добро използване на рибните запаси във водите на ЕС.

Заместник-министър Георги Събев представи желанието на България страната ни да вземе участие в новия проект на ЕК за събиране на данни от любителския риболов.

Снимка: Пресцентър на МЗ