На Тодоровден в цялата страна организираха традиционни кушии

20 животни от конната база дефилираха в туристическото село Арбанаси край Велико Търново

04.03.2023 | 19:02 Редактор: Вяра Димова

Днес отбелязваме Тодоровден. По традиция на стадиона в столичния квартал "Бенковски" се проведоха демонстрации на конната полиция. Тодоровден се отбелязва винаги в първата събота на Великденския пост. Празникът е известен още и като Конски Великден. 

Младши инспектор Анна Чернева е част от конната полиция в столицата близо 10 години. Казва, че ако не обичаш животното няма как да вършиш работата си. "За да работиш в конната полиция, трябва да обичаш тези животни. Това е задължително. Конете се използват за разбиването на тълпи, за нас беше много интересно", сподели тя.

Традиционно в цялата страна се провеждат конни надбягвания, наречени кушии. На празника в "Бенковски" дойдоха много хора, които споделиха, че от години спазват традицията и посещават конните надбягвания и демонстрации.

"Няколко поредни години идваме тук, харесва ни".

В туристическото селце Арбанаси край Великотърново също отбелязаха празника с традиционните кушии. 20 животни от конната база дефилираха гордо през селото.

"От далечната 90-та година поставихме началото на този празник, който се превърна в традиционен и причина за това е наличието на конна база в Арбанаси", отбеляза кметът на Арбанаси Тошо Кръстев.

На празника в пловдивското село Царацово пристигна президентът Румен Радев. Там беше отслужен водосвет, а държавният глава отправи приветствие към участниците и гостите.  

"Един от най-тачените български празници, присъствието на млади и стари го доказва", каза президентът.

Тодоровден е символ и на волния порив на българина към свободата.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС