Министър Христов: Декарбонизацията е невъзможна без ядрена енергетика

"Залагането на един доставчик винаги крие рискове", смята министърът

01.03.2023 | 18:10 Редактор: Петя Кръстева
Министър Христов: Декарбонизацията е невъзможна без ядрена енергетика

Едновременното постигане на пълна декарбонизация и енергийна сигурност е невъзможно без ядрена енергетика. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов на форума "Партньорство за трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество" (P-TECC), който е обособен в рамките на инициативата Три морета.

Министър Христов подчерта, че страната ни експлоатира успешно и безопасно ядрени мощности повече от 40 години.

"Смятаме да развиваме ядрена енергетика и в бъдеще. Това е заложено във визията ни за  електроенергийния сектор през следващите 30 години. Решението ни е базирано на обстойни анализи и прогнози на потреблението, отчитащи целите за декарбонизация и запазването на енергийната и националната сигурност на страната, както и осигуряването на максимално ниска цена на електроенергията“, обясни той. По думите му сигурността на доставките на енергийни източници се базира на диверсификация.

"Залагането на един доставчик винаги крие рискове – ако не геополитически, то технически", подчерта Христов. Той обяви и взетото вчера решение в Стокхолм за засилване на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR