Малкият бизнес загива, купуваме нищожни количества от скъпите продукти

Според експерти таванът на цените няма да реши проблема

01.03.2023 | 13:45 Редактор: Петя Кръстева

Цените на зеленчуците бележат рекорден ръст. За по-малко от месец някои от тях поскъпнаха с 50%. Килограм краставици вече достигна 8 лв. На този фон служебният кабинет започва да упражнява контрол върху цените на храните с новосъздадено Национално координационно звено.

Иван Кабуров е трето поколение земеделец. Отглежда своята продукция в село Мало Конаре, Пазарджишко. Според него високите цени се дължат на вноса на чужда продукция.

"През миналата седмица цените бяха високи, но на българския пазар нямаше родна продукция. От тази седмица започна да излиза наша краставица и цената падна. В момента тя е от 4 до 4,50 лв. От тази седмица ще се усети спад на цените", коментира Кабуров, който е член на УС на Българската асоциация на производители на оранжерийна продукция (БАПОП).

Светла от 20 години продава по пазарите, но толкова високи цени вижда за първи път.

"Първо, второ, трето качество - най-евтините са 4,60 лв. но са много дебели и криви. Другите са 5-6 лв., малко смъкнаха с 20 стотинки, но не е нищо. Малкият бизнес загиваме - няма никаква печалба, но трябва да има нещо на сергията", каза тя. 

Когато отидат на пазара, хората се ограничават в пазаруването. "Взимам от всичко по едно. По един-два домата и краставица. Средствата не стигат", сподели Петър. 

Стефка, която е пенсионер, също подчертава, че с пенсия от 400 лв. се лишава от много неща. 

Според експерти таванът на цените няма да реши проблема. Заради завишените цени в магазините, икономическият министър Никола Стоянов разпореди търговските ни аташета зад граница да събират данни за това колко струват основните хранителни продукти, а информацията да бъде публикувана.

"Темата за цената на храната се превърна в доста вкусна за всички. Някои откровено злоупотребиха, като си преписаха заслуги за падане на цените или като използваха цената на сиренето, за да отклоняват или привличат вниманието на публиката", смята премиерът Гълъб Донев.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR