България и още 10 държави засилват сътрудничеството в ядрената енергетика

Страните се съгласиха са подкрепят "нови проекти" за ядрени централи

28.02.2023 | 14:32 Редактор: Михаела Димитрова
България и още 10 държави засилват сътрудничеството в ядрената енергетика

България и още 10 държави обещаха да засилят сътрудничеството в областта на ядрената енергетика, което според тях ще помогне на Европа да се откаже от изкопаемите горива, отделящи въглерод.

България, Хърватия, Чешката република, Финландия, Франция, Унгария, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Словения се съгласиха "да подкрепят нови проекти" заедно със съществуващите ядрени централи, се посочва в изявление, публикувано по време на срещата на министрите на енергетиката на ЕС в Стокхолм.

"Ядрената енергия е един от многото инструменти за постигане на нашите цели в областта на климата, за производство на електроенергия за задоволяване на потребителското търсене и "за сигурност на доставките", заявиха те, цитирани от БГНЕС.

Министрите от 11-те държави разгледаха и възможностите за по-нататъшно научно сътрудничество в областта на ядрената енергетика и за обмен на най-добри практики за решаване на въпроси, свързани с безопасността.

Франция, която отдавна разчита на атомна енергия, е начело на усилията за изграждане на по-тесни европейски връзки в областта на ядрената енергетика.

Австрия, Германия и Люксембург потвърдиха в Стокхолм противопоставянето си на развитието на ядрената енергетика в Европа. Франция препоръчва дългосрочни енергийни договори на гарантирани цени, които биха били от полза за ядреното производство, но Германия е категорично против подобна стъпка.

Снимка: Pixabay