Ще си сътрудничим с Украйна на газовия пазар и в ядрената енергетика

Министърът на енергетиката Росен Христов разговаря в Стокхолм с украинския си колега

28.02.2023 | 09:48 Редактор: Тодор Петров
Ще си сътрудничим с Украйна на газовия пазар и в ядрената енергетика

Министърът на енергетиката Росен Христов проведе двустранна среща с украинския си колега Герман Галущенко в Стокхолм, където се провежда Неформално заседание на Съвета на ЕС по "Транспорт, телекомуникации и енергетика". 

Той отправи покана към Украйна да се включи в инициативата за проучване на газовия пазар в страните от Югоизточна и Централна Европа. Целта е всяка държави да даде информация за нужното ѝ количество газ, както и за възможностите на инфраструктурата й за пренос. 

Министър Христов разказа за усилията и постиженията на България за последните 6 месеца, свързани с диверсификацията на доставките на газ подчертавайки пускането на интерконектора с Гърция, сключеното споразумение с Турция, договорения капацитет на терминала в Александруполис, новостроящата се газова връзка България – Сърбия, както и нуждата от увеличаване на капацитета на част от съществуващата инфраструктура, съобщиха от енергийното министерство.

Според него анализът на регионалния газов пазар ще покаже къде е необходимо да се направят инвестиции в инфраструктурата, така че да има максимална възвръщаемост, както и каква диверсификация на доставките може да се постигне. 

"Предлагаме Украйна да се присъедини към нас, за да може да има сигурност на доставките от алтернативни източници", заяви Министър Христов. 

От своя страна министърът на енергетиката на Украйна оцени идеята като изключително добра. "Това е много важен въпрос за нас, затова ще се присъединим към проучването", посочи Галущенко. 

Двамата министри обсъдиха също и възможността за сътрудничество в ядрената енергетика, включително използване на руското оборудване за АЕЦ "Белене" в Украйна. Въпросът ще бъде детайлно проучен, като за целта украинската страна ще изпрати технически екип в България. В тази връзка министър Христов обясни също и позицията на страната ни по въпроса за санкциите в ядрената енергетика срещу Русия. 

"Въпреки че диверсифицирахме доставките на свежо ядрено гориво, все още имаме зависимост по други аспекти, като части и информационни услуги, за дейността на "АЕЦ Козлодуй" с Русия", каза още Христов. 

По думите му санкции сега биха застрашили работата на българската централа. България работи системно и усилено, за да получи пълна независимост и сигурност на всички доставки и услуги за атомната ни електроцентрала.


1
2 rate up comment rate down comment 0
Garry
преди 1 година
две големи ядрени сили )))))))) защо България понякога сътрудничи на нацистите? сътрудничеше с Хитлер, сега с Украйна Сигнализирай за неуместен коментар