България може да осигури 100% от вътрешното потребление на газ чрез доставки от Азербайджан и САЩ

Американски инвеститори имат голям интерес към развитието на зелената енергетика в Гърция

22.02.2023 | 11:10 Редактор: Петя Кръстева
България може да осигури 100% от вътрешното потребление на газ чрез доставки от Азербайджан и САЩ

"България може да осигури 100% от вътрешното потребление на природен газ чрез доставки от Азербайджан и САЩ, благодарение на проекта IGB", коментира по време на брифинг в Атина американският държавен секретар Антъни Блинкен.

Поводът за изказването му е изразената амбиция на гръцкия външен министър Никос Дендиас Гърция да се превърне в енергиен хъб за Югоизточна Европа.

През Трансадриатическия газопровод (TAP) и терминалите за втечнен газ край Александруполис и Ревитуса Гърция може да доставя достатъчно газ, за да покрие изцяло нуждите на България и съществено да намали зависимостта на региона от руския природен газ, подчертават двамата дипломати, цитирани от пресслужбата на Държавния департамент. Това означава подобряване на енергийната сигурност в региона и задълбочаване на връзките между пазарите в региона.

България е свързана с TAP чрез новата газова връзка "Комотини - Стара Загора", влязла в експлоатация през октомври 2022 година. През нея страната ни получава по 1 млрд. куб. метра природен газ годишно или 1/3 от годишното потребление на суровината. "Булгартрансгаз" има дял в строящия се в момента терминал за втечнен газ край Александруполис, където ще може да получава доставки от най-различни източници, включително и САЩ.

Газът от този терминал също ще бъде транспортиран през IGB и потенциалните пазари са не само България, но целият регион на Югоизточна Европа, включително Унгария, Украйна и Молдова, пише investor.bg

Блинкен oтбеляза още, че американски инвеститори имат голям интерес към развитието на зелената енергетика в Гърция. Южната ни съседка има големи амбиции за отказ от въглищата и развитие на зелени проекти, които да я доведат до въглеродна неутралност, но енергийната криза, породена от войната в Украйна, забавя реализацията на тези планове.

Снимка: БГНЕС