Еврото да смени лева през 2025 г. - мисия възможна?

Според експерти за една година инфлацията може да бъде овладяна

26.02.2023 | 13:43 Редактор: Елеонора Танева

Страната ни няма да успее да се присъедини към Eврозоната и от юли месец другата година, най-вече заради високата инфлация. Не покриваме 4 критерия, един от тях е инфлацията.

"Важни са тези органи, които наистина трябва да следят дали има картели, дали има нелоялни търговски практики, дали има злоупотреба на участници с голяма пазарна сила. Например регулаторът КЗК вече 10-11 месеца още анализира и разследва за олиото", коментира икономистът Лъчезар Богданов.

За да влезем в Еврозоната трябват политики, които да държат по-ниска инфлацията и да поддържат конкуренцията, посочва още икономистът. Трябва и бюджетна рамка, която да поддържа нисък бюджетен дефицит.

"Въпросът е да създадем достатъчно увереност в сегашните членове на Еврозоната, че с присъединяването си ние няма да създаваме допълнителен проблем", заяви банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

А заради забавянето на приемането на закони губим средства от Плана за възстановяване, отбелязва министърът на правосъдието Крум Зарков.

"Ние вече губим време, знаете Планът е ограничен във времето, всеки месец, който се губи, без да се усвоява и минава на следващ етап, е потенциално загубени средства. Ние успяхме да приемем не малко закони, но много от тях останаха в 49-ото НС", каза Зарков.

Според експертите за една година инфлацията може да бъде овладяна и да покрием нужните критерии за влизане в Еврозоната през 2025 година.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.