Преглеждат безплатно деца в Бургас, родители: Пести се време от търсене на професионалист

Изграждането на детски болници в страната ще помогне профилактичните прегледи за деца да станат рутинна практика

25.02.2023 | 13:46 Редактор: Ирена Бакърджиева

До началото на май трябва да приключи обучението на медиците за въздушните линейки, което започва следващата седмица. Това заяви в Бургас здравният министър доктор Асен Меджидиев. В морският град ще бъдат прегледани безплатно 450 деца от най-добрите специалисти в страната.

Първите обучени специалисти за въздушните линейки ще бъдат анестезиолози и реаниматори.

"Те първо трябва да минат на тестове, за да се види дали могат за летят. В средата на април, най-късно в края на април, те ще бъдат обучени. Целта в момента на този екип, който създадохме под егидата на президента, е с всичко да сме готови, с екипи медици, анестезиолози, със сестри, с хангари, с хеликоптерни площадки, координационен център в София. Това трябва да се случи преди май месец, за да може, преди да дойдат първите два хеликоптера през юни-юли, с екипажите да сме напълно подготвени", заяви д-р Меджидиев.

Днес в Бургас беше даден старт на  възобновената след двегодишно прекъсване, заради Ковид пандемията,  програма  "Детско здраве". Водещи специалисти от болница "Пирогов" извършват безплатни прегледи на над 400 записали се деца напълно безплатно. 

"Ние идваме на УНГ, малкият има проблеми, хубаво е това, спестява се време, иначе трябва да се ходи до София, да се търси специалист, не че в Бургас няма, но е хубаво човек да вземе няколко мнения", смята Иван Златанов.

"Много е добре, пак допълнителни консултации да си направим, е една страхотна възможност", каза Анна.

"Целта на цялата кампания е всъщност, където няма всякакъв вид специалисти, особено за детско здраве, все пак да се осигури някаква достъпност", уточни неврологът д-р Стефан Овонарски.

Изграждането на детски болници в страната ще помогне профилактичните прегледи за деца да станат рутинна практика. Такъв проект вече е одобрен за Бургас. 

"Наличието на детски болници е жизнена важно, но жизнено важно е, че трябва да изградим кадрите за тези детски болници", посочи директорът на  УМБАЛСМ "Пирогов" д-р Валентин Димитров.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.