Украински бежанци в Бургас живеят с надежда за край на войната и тревога за близките

Ще отбележат годишнината от войната като подредят десетки обувки, символ на загубилите своя живот сънародници

23.02.2023 | 19:00 Редактор: Михаела Димитрова

Украинците в Бургас ще отбележат с надежда и тревога годишнината от началото на войната. Надежда, че войната най-накрая ще свърши, но и тревога за живота на близките им, които са останали по родните места. 

Именно Бургаска област приюти най-много украинци, бягащи от войната. 

Никита вече 9 месеца живее в общежитие в Бургас със сестричката си, майка си и баба си. В четвърти клас е и учи дистанционно. Избягали са от войната, когато руската армия бомбардира Одеса. 

"Беше опасно там, имаше взривове. Живеем в района на Змийския остров, бяха го превзели, но после нашата войска си го върна обратно", разказа Юлия Максимка пред Bulgaria ON AIR. 

"У дома имам пиано, затова си купих и тук, за утеха. Мъжете отидоха на фронта, аз съм пенсионер, но ме помолиха от време на време да преподавам дистанционно техническа механика, сринаха колежа", сподели Лилия Лившич. 

 

Добрата новина е, че правителствената програма за подпомагане на украинските бежанци се удължава до 31 март. Утре украинците в Бургас ще отбележат годишнината от войната като подредят десетки обувки, символ на загубилите своя живот сънародници.

"Всички се вълнуваме и плачем. Всеки ден следим по интернет какво е положението при нас в Украйна. Там деца и старци останаха в укрепленията, всеки ден бомбардировки, сирени, как живеят там хората не можете да си представите", каза Зинаида Красноруская.

Вижте повече в репортажа Стиляна Георгиева.