Как столичани реагираха на връщането на картата за една линия и отпадането на глобата при невалидиране

Цените остават същите, а децата до 10 години пътуват безплатно

23.02.2023 | 17:50 Редактор: Вяра Димова

Върнаха картата за една линия за градския транспорт в София. Месечната карта за една линия отпадна с влизането на новата тарифна политика от началото на годината. Това предизвика вълна от недоволство. От 15 март се възобновява възможността за закупуване на карти за една линия.

"С единодушие всички гласували в залата подкрепиха предложението и връщаме картата за една линия, както е позната на софиянци – във всичките ѝ разновидности, във всички категории граждани, които имат право да я ползват и на същите цени", заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Цените се запазват същите. За наземен транспорт 23 лева, а за метро 35 лева. За ученици и студенти ще е по-евтина - 9 лева за метро и 6,90 лв. за една линия наземен транспорт.

"Картата за една линия се ползваше средно от около 35 хил. души на месец, което съставлява малко над 3% от всички пътувания на територията на Столичната община", посочи директорът на ЦГМ Димитър Дилчев.

Общинският съвет реши да отпадне и глобата от 3 лева при невалидиране на годишните и месечните карти. Остава задължително валидирането на билети 30+ и 60+. Хората с радост приемат новите промени.

"Това до някаква степен улеснява, но аз съм добре дисциплиниран човек - каквото ми се каже - правя".

"Аз не съм валидирал никога картата си досега".

"По-добре е да има. Коментирали сме с познати и тези, които ползват само една линия, казват, че за тях е  много по-удобно", казаха софиянци.

Децата до 10 години пътуват безплатно с карта за безплатно пътуване и билет за 0 лева за междуградски транспорт. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
Пенсионер
преди 1 година
Не писано, какво е цената за пенсионерите.? Май пенсиите поемаме удара. Грозна работа. Сигнализирай за неуместен коментар