ЛГБТ общността излиза на протест, след като ѝ забраниха да сменя пола си по документи

"Надяваме се това срамно решение да не разубеди никого да прилага международните стандарти за човешки права" пишат те

21.02.2023 | 19:48 Редактор: Петя Кръстева
ЛГБТ общността излиза на протест, след като ѝ забраниха да сменя пола си по документи

"На 20 февруари 2023 г. Върховният касационен съд взе срамното решение да отнеме правото на промяна на половия маркер в документите на транс и интерсекс хората в България. Затова излизаме на протест. Ще се видим пред Съдебната палата на 22 февруари (сряда) от 18:30 ч., за да изразим своя гняв и непримиримост. За да покажем пълната си солидарност с транс и интерсекс хората, чиито базисни човешки права биват потъпквани всеки ден", пишат представители на ЛГБТ общността в своя позиция, изпратена до медиите.

Те апелират "смелите български съдии да продължат да прилагат задължителните за България норми на международното и европейското право като продължат да допускат юридическата промяна на пола така, както десетилетия наред правеха".

"Надяваме се това срамно решение на ВКС да не разубеди никого да прилага международните стандарти за правата на човека. Настояваме следващото правителство и следващото Народно събрание приоритетно да предприемат мерки за въвеждане на правна рамка за юридическото признаване на пола в България с участието на гражданските организации, в които са представени транс и интерсекс хората - онези, чието ежедневие зависи именно от тези мерки", категорични са те. 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Лъжата
преди 1 година
Нямам нищо против тези хора, но не могат да налагат своите желания на цялото общество . Твърденията за "задължителния характер" на правото на ЕС по отношение на ЛГБТ общността са лъжа. Който се съмнява, може да провери. Сигнализирай за неуместен коментар