Нинова: Поздравления за ВКС за решението да не се допуска промяна на пола

Лидерът на БСП попита привържениците на Истанбулската конвенция дали уважават върховенството на закона

21.02.2023 | 08:31 Редактор: Ирена Бакърджиева
Нинова: Поздравления за ВКС за решението да не се допуска промяна на пола

"Поздравления на ВКС за решението, че съдът не може да допусне промяна на пола". Това написа във Facebook лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Искам да попитам привържениците на Истанбулската конвенция и джендър идеологията следното: "Уважавате ли върховенството на закона?" Вчера Върховният касационен съд реши: "Действащото право в България не предвижда възможност съдът да допусне промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален", написа още Нинова.

"Чух много обвинения срещу БСП и мен в частност, че темата не е важна и актуална. Ако е така, защо само преди дни Европейският парламент прие резолюция, с която призовава държавите членки ВЕДНАГА да приемат Истанбулската конвенция, както и възможността Съветът да я ратифицира от името на всички, макар и да не са съгласни?", пита лидерът на БСП.

"Имаме ли сили и характер да кажем ясно: за нас българите децата и семейството са ценност, а Конституцията на страната и върховенството на закона стоят над всичко. Поздравления на ВКС за решението", заяви Нинова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR