Има ли риск от рак след извършване на рентгенови изследвания?

Общото излагане на радиация на глава от населението се е удвоило, твърдят експерти

20.02.2023 | 13:10 Редактор: Вяра Димова
Има ли риск от рак след извършване на рентгенови изследвания?

Често възникват въпроси относно излагането на радиация при рентгеновите изследвания. Пациентите искат да знаят дали радиацията при рентгенография повишава риска от развитие на рак.

За повечето жени съществува минимален риск при рутинни рентгенови изследвания като мамография или рентгенография на зъби (ортопантомография), но много специалисти са повече загрижени за експлозията при използването на тестове с по-високи дози радиация, като компютърна томография (КТ) и нуклеарна медицина (диагностика и лечение с помощта на белязани с радионуклиди химични съединения).

Компютърната томография и нуклеарната медицина са направили революция в диагностиката и лечението, почти елиминирайки необходимостта от някога обичайни проучвателни операции и много други инвазивни и потенциално рискови процедури. 

Радиацията, която се използва при рентгенография, компютърна томография и ядрена медицина, е йонизиращо лъчение - високоенергийни дължини на вълните или частици, които проникват в тъканите, за да може чрез тях да бъдат създадени изображения на вътрешните органи и структури на тялото. 

Ние сме изложени на малки дози йонизиращо лъчение от естествени източници през цялото време - по-специално космическо лъчение, главно от слънцето, и радон, радиоактивен газ, който се получава от естественото разграждане на уран в почвата, скалите, водата и строителни материали. 

Излагането на йонизиращо лъчение от естествени или фонови източници не се е променило от около 1980 г. насам, но общото излагане на радиация на глава от населението се е удвоило и експертите смятат, че основната причина е увеличеното използване на образни изследвания. Делът на общото облъчване от медицински източници е нараснал от 15% в началото на 80-те години до 50% днес.

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: БГНЕС