Финансовият министър: Можем да се пробваме за еврозоната през юни 2024 г.

Андрей Гюров смята, че все още е възможно да приемем валутата през януари следващата година

19.02.2023 | 12:04 Редактор: Петя Кръстева

Новата ни цел е друга дата през 2024 г. за влизане в еврозоната. Бихме могли да се опитаме за 1 юли. Това заяви служебният министър на финансите Росица Велкова.

Тя беше категорична, че ще получим отказ, ако България подаде искане за конвергентен доклад до края на февруари, като отново подчерта причините, поради които няма да бъде подадено това искане - не сме изпълнили ангажиментите си, произтичащи от присъединяването ни към Валутния механизъм 2, а това са 4 закона, които трябва да бъдат приети. Втората причина е непокриването на критерия за инфлация.  

"Няма смисъл да подаваме искане за такъв доклад, след като знаем, че отговорът ще бъде "не". Към юли месец има вероятност да успеем да покрием критерия за инфлация, но не 100%, а като се изключат от осредняването страните с най-ниска инфлация", поясни тя.

Велкова подчерта, че ако влизането в еврозоната е приоритет за 49-ото Народно събрание, депутатите могат да приемат необходимите закони, тъй като те отново ще бъдат внесени. 

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров обаче е на мнение, че "служебното правителство трябва да направи всичко възможно, за да може България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г., което означава и да поиска от Европейската централна банка конвергентния доклад".

Гюров отбеляза, че България е сред страните с най-добри показатели в Европа по критерия за съотношение дълг към БВП, както и по отношение на бюджетния дефицит, който е в рамките на Маастрихтските критерии, предаде БНР.

"Успяхме да покажем, че в България може да се реализира една широка социална програма, да се подкрепят бизнесът и гражданите, а в същото време бюджетният дефицит да бъде под 3%", категоричен бе той. 

Гюров каза още, че "това, че в социологическите проучвания "Продължаваме промяната"-ДБ има преднина от 1% пред ГЕРБ-СДС, означава, че тази разлика е около 10%", тъй като резултатите на двете партии досега винаги са били подценявани. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR