Радев в Мюнхен: Не трябва да приемаме войната в Европа за нормално явление

Международната общност трябва да се фокусира върху прекратяването на военните действия, смята президентът

17.02.2023 | 16:47 Редактор: Вяра Димова
Радев в Мюнхен: Не трябва да приемаме войната в Европа за нормално явление

Голямото предизвикателство пред международната общност е да не позволим да приемем войната в Европа за нормално явление. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди участието си в Мюнхенската конференцията по въпросите на сигурността.

Държавният глава подчерта, че дълбоките противоречия между Русия и Украйна трудно ще се разрешат чрез война. Още по-малко тази война може да доведе до устойчив мир.

"За съжаление, гласовете и от двете страни за победа без оглед на жертвите, разрушенията и тяхната цена, заглушават все повече призивите за мир", посочи Радев. Затова, по думите на президента, е изключително важно международната общност най-сетне да се фокусира върху търсенето на начини военните действия да се прекратят и да се възобнови диалогът, така че войната да намери своето разрешение основно чрез политически средства.

Държавният глава напомни също така, че през годините Мюнхенската конференция по сигурността се е утвърдила като водеща платформа за дебатиране на проблемите в глобалната среда на сигурност. Показателно е и че в разгара на войната в Украйна Мюнхенската конференция напомня на участниците за своето мото – "изграждане на мир чрез диалог", което по думите на президента, трябва да е пътят, по който трябва да се стремят да поемат и Украйна, и Русия, както и Европа и светът. 

Сред акцентите на Мюнхенската конференция ще бъде и процесът по раждането на геополитическа Европа, в който България има своята активна позиция с политиките си в сферата на енергетиката, икономиката и сигурността. 

Снимка: Пресцентър на Президентството