Костадинов: Събрахме още 46 000 подписа за българския лев, не броим тези от чужбина

247 000 е общият брой на всички събрани до момента

16.02.2023 | 15:27 Редактор: Вяра Димова
Костадинов: Събрахме още 46 000 подписа за българския лев, не броим тези от чужбина

"Всеки четвъртък инициативният комитет за провеждането на референдум за запазване на българския лев отчита резултатите от изтеклата седмица. Резултатите от изтеклата пета поредна седмица от началото на подписката, малко преди средата на периода за събиране, който е три месеца или 12 седмици, са събрани 46 000 подписа". Това обяви председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов в Националния пресклуб на БТА. 

Костадинов посочи, че с тези подписи до момента общият брой става 247 000. Той уточни, че това са подписи, събирани само и единствено от доброволците на "Възраждане" на пунктовете в цялата страна. Не влизат тези, които очакват да получат от партниращи граждански организации, както и тези, които се събират в чужбина.

"Нарочно тези подписи не ги броим все още, защото в един момент ще започне неизбежно намаляване постепенно на събираните подписи заради това, че пунктовете в страната изчерпват своя потенциал, и те ще бъдат въведени накрая в последния възможен момент", добави Костадинов. Според него реалният брой на подписите към настоящия момент най-вероятно доближава 300 000. "С тези темпове след седем седмици би трябвало да имаме около 600 000 подписа", смята лидерът на "Възраждане". 

По думите на говорителя на Инициативния комитет Деян Николов атаката срещу "Възраждане" продължава. Той поясни, че има нов сигнал от Комисията за защита на личните данни - "по донос", на базата на който комисията образува проверка, в която се изисква от "Възраждане" да предостави информация за това как са съхранявани и какво се случва с подписите от минала подписка. 

Той заяви, че като инициативен комитет ще поискат среща със служебния премиер Гълъб Донев, защото смятат, че не трябва да се подава искане за конвергентен доклад, което по думите му е една от стъпките, за да преминем към еврозоната през 2024 г.  

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)