От РИК Бургас предлагат в изборните секции да има поне един учител

Според Михаил Хаджиянев преподавателите са компетентни и адаптивни хора

15.02.2023 | 18:59 Редактор: Михаела Димитрова

От Районната избирателна комисия в Бургас предлагат в изборните секции за предстоящия вот да има поне по един учител. Причината, според тях е, че новата промяна в изборните технологии ще бъде голямо предизвикателство и в секциите ще са необходими компетентни хора.

Те призовават и партиите да работят в тази посока, като предлагат учители като председатели на изборни комисии. Тази година възнагражденията за участие в Секционните избирателни комисии са завишени. Член на комисия ще получава 195 лева, а възнагражденията за председателя, заместниците и секретаря достигат до 250 лв.

"Във всяка комисия да има поне един човек, който да бъде достатъчно компетентен и адаптивен, да работи добре с колектива, да борави умело с числови и текстови данни. Учителите освен всички свои качества, притежават и най-голямо доверие на обществото, защото всяка сутрин ние им предоставяме своите деца", коментира председателят на РИК Бургас Михаил Хаджиянев. 

"Аз също съм участвала в изборни комисии. Моите наблюдения са, че досега, в Бургас специално, не е имало комисия без учители. Даже по 2-ма, 3-ма, надявам се сега да бъдат още повече", заяви секретарят на СБУ-Бургас Станка Новакова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)