Заразяха лозите във Великотърновско, предлагат Трифон Зарезан за национален празник

Лозарите отчитат добра реколта

14.02.2023 | 13:57 Редактор: Искра Ангелова

На днешния Трифон Зарезан в един от утвърдените региони във винопроизводството - Великотърновско, вече зарязаха лозите. Лозарите посрещат празника с настроение, защото отчитат добра реколта.

Станимир Стоянов е в лозаро-винарския бранш от повече от 30 години. Казва, че засушаването през последните години влияе на лозарството, но производителите се адаптират и последната реколта е по-добра от тази през 2021.

"Тази година добивите бяха доста добри. Статистиката показва, че добивите са 500-600 кг от декар - с 10% по-високи", сподели Стоянов.

Във винарната във великотърновското село Ялово зарязаха лозята и отслужиха водосвет за берекет. На тържествата за Трифон Зарезан в Арбанаси и село Ялово организираха състезание по търкаляне на бъчви, греяно вино, скара и музика в млади лозови масиви.

"За мен е един от най- хубавите празници, даже трябва да го направят национален празник", категоричен бе друг жител.

Велико Търново и регионът развиват все по-сериозно винен туризъм през последните години.

"И това е една от основните наши цели - да промотираме винения туризъм, който се развива тук. На предстоящото изложение в София - Ваканция СПА Експо, също сме заложили представяне на виното, ще има презентации и мастърклас на вина, които ще представям на туроператорите и наши партньори, за да могат да ги включат в пакетите за следващия сезон", каза Борислав Йорданов от Общинска агенция по туризъм "Царевград Търнов".

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.


2
1 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 1 година
Трифон Зарезан няма нужда да бъде титулуван като национален празник - той си е такъв отколе!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Какво са направили??? Я си вижте заглавието!!! Какво значи "Заразяха" лозите. Нещо с ковид ли ги заразиха?!? И при Вас ли неграмотността вече е норма! Сигнализирай за неуместен коментар