Пчела робот ще предупреждава себеподобни за пестициди

Консумацията на мед в България генерално намалява

13.02.2023 | 21:57 Редактор: Петя Кръстева
Пчела робот ще предупреждава себеподобни за пестициди

България може да бъде лидер на европейския пазар на мед. За да се случи това, трябва наистина да мислим как да създаваме качествени продукти. Това е много голям проблем в цялата ни аграрна индустрия - мислим повече как да произведем нещо, отколкото колко добро да бъде то. Това каза Владимир Василев, партньор в "Истински мед".

Пчеларите в България често са и производители, и търговци. Като такива те имат проблеми, свързани с броя на своите кошери и поддържането на популацията им.

По думите му заради различни климатични проблеми или такива в аграрния сектор пчеларите водят борба с по-голямо измиране на техните колонии.

"Търговските проблеми на българските пчелари са, че те се стараят сами да намират реализация на своята продукция, а пазарът не им дава особено конкурентни цени. И сега, и предходната година се забелязваше същото, че цената на едро определено не дава достатъчно, за да могат пчеларите спокойно да продадат своята продукция", поясни той. 

Според Василев пазарът също притиска пчеларите и ги поставя в неизгодна позиция и заради вноса от трети страни

"Този внос рефлектира изключително сериозно върху цената. Освен това, консумацията на мед в България генерално намалява, което е проблем. През последните 20-30 години тя е спаднала до ниво, което ни поставя в позиция на една от страните, в която се консумира най-малко мед на глава от населението", отбеляза гостът. 

Василев е на мнение, че медът е продукт, който през годините е толкова компрометиран от незаконния внос и смесването му с продукт, който не е мед, че доверието на производители, потребители и генерално на пазара е много ниско. Той подчерта, че приетата от служебното правителство преди месец наредба, регламентиращи изискванията за продажбата на пчелен мед, са стъпка в правилната посока, за да има повече прозрачност откъде идва храната ни. 

Единственият сигурен начин да се установи дали един мед е чист и истински - без примеси и изкуствени добавки, е лабораторният тест.

Фалшивият мед най-често се предлага не в търговската мрежа, а се подготвя в големи количества, за да се включи в производствените цикли на други индустрии. Най-големи съмнения има за меда, произвеждан в Китай, тъй като страната е вторият по големина износител за Европейския съюз след Украйна.  

Относно новите технологии, по които работи "Истински мед" Василев каза, че те са на "много интересен етап"

"Развиваме нов вид устройства, които пазарът не е виждал досега никъде. Те засичат броя пчели, които влизат и излизат от кошера. Така ще се знае колко от тях са се прибрали и дали дадена колония е загубила много пчели през деня. Разработва се и пчела робот, която чрез танц да насочва пчелите и да ги отклонява от места, където например е пръскано с пестициди", отбеляза той,. 

Четете повече по темата на bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay