Мутафчиев: Поклон до земя за Гинка Станчева, Мавродиев: Беше светло същество

Беше изключително внимателен, толерантен, добронамерен човек, сподели Искра Радева

09.02.2023 | 19:34 Редактор: Елеонора Танева

Гинка Станчева е първата българска актриса, изнесла родното кино извън пределите на страната ни. Последно "Сбогом" с голямата българска актриса Гинка Станчева. Приятели, колеги и близки се простиха с нея в столичния храм "Св. София".

Гинка Станчева е родeна 1932 година в София. Завършва ВИТИЗ в класа на професор Стефан Сърчаджиев и започва Драматичния театър в Благоевград. Станчева озарява българското кино и театър с емблематични роли- изиграва най-пленителните героини в световната и в българската драматургия.

"Аз имам невероятни спомени с нея, защото първата ми роля в "Младежкия театър" е Мария в "Хубавата Мария" и бяхме двете на една роля. Това бяха първите дни в театъра за мен, нямате представа колко изключително внимателен, толерантен, добронамерен човек беше тя към мен, което рядко се случва в нашата професия", сподели актрисата Искра Радева.

През 1957 година минава по червения килим в Кан, облечена с българска носия, както е в ролята си на Цвета в "Земя" и изправя публиката на крака. Филмът на Захари Жандов е първият български филм, спечелил участие в конкурсната програма на фестивала в Кан. 

"Това е първата българска актриса, която изнесе българското кино извън пределите на България още 1957 година на фестивала в Кан. И дори това е достатъчно да ѝ се поклоним до земята за това, което е направила и пътеката, която е прокарала в българското кино и театър в България и извън пределите на нашата страна", припомни председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

През 2002 година е наградена с орден "Стара планина" за приноса ѝ към българската култура. 

"Гинчето беше светло същество, много ефектна, много хубава и там където съм играл с нея, бяха чудесни представленията. Отиват си така или иначе и се забравят, аз обаче помня", каза Стефан Мавродиев.

Легендата на българското кино и театър бе изпратена с аплодисменти.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.