Напусна ни една от най-обаятелните актриси от българската сцена и кино

Гинка Станчева почина на 90-годишна възраст

04.02.2023 | 20:32 Редактор: Елеонора Танева
Напусна ни една от най-обаятелните актриси от българската сцена и кино

 Днес почина голямата българска актриса Гинка Станчева. Тъжната новина съобщиха от Съюза на артистите в България.

"Една от най-обаятелните актриси от българската сцена и кино ни напусна на 90 годишна възраст. Сърцата ни са разбити!", написаха във Facebook профила си от Съюза.

Родена е на 15 юни 1932 г. в София. През 1955 г. завършва ВИТИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и започва своята кариера в Драматичен театър в Благоевград.

Гинка Станчева добива популярност през 1957 г. с ролята си във филма „Земя“ на режисьора Захари Жандов, който е първият български филм, спечелил право за участие в конкурсната програма на фестивала в Кан. Станчева се снима в 19 филма, по-значимите сред които са „Любимец 13“, „Специалист по всичко“ и „Нощем с белите коне“, както и първата българска сапунена опера „Семейство Калинкови“.

През 80-те години на двадесети век участва в дублажите на Българската телевизия (Първа програма) на популярния испански сериал „Синьо лято“ (озвучаваща Беа), както и на американския сериал „Малка къща в прерията“.

През 2002 г. е наградена с орден „Стара планина“ за изключителни приноси към българската култура и по повод 70 години от рождението ѝ.

Поклон пред паметта ѝ!


2
2 rate up comment rate down comment 0
Toni Dishov
преди 1 година
Бог да я прости.Светла и памет Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
Искра Енчева
преди 1 година
Поклон! Светла и памет! Съболезнования! Сигнализирай за неуместен коментар