"Нямаме спасен човек, но не губим надежда": Български спасител за ужаса в Турция

Обикновени граждани с личните си автомобили карат продукти от първа необходимост

08.02.2023 | 17:47 Редактор: Вяра Димова

България продължава да изпраща помощ за Турция. Още един "Спартан" излетя тази сутрин с 20 спасители на борда. Утре се изпраща и медицински екип, а до края на седмицата ще има още един или два полета.

Стефан Георгиев е част от екипа на Столичната дирекция аварийна помощ и трети ден работи на терен в Адана. Досега са проверили 6 сгради. "Положението е тежко, високи сгради са паднали в двата квартала. Засега нямаме спасен човек, но не губим надежда", каза Георгиев.

Най-необходимото на екипите към момента са прожектори, за да улеснят работата им през нощта. Помощите трудно достигат до засегнатите места заради разрушените пътища. Тази сутрин са навлезли тировете с помощи.

"Целият район е засегнат. По телевизията показаха как спортни игрища са направени палатки, има операция за доставяне на контейнери", коментира Февзие Акман от Истанбул.

Българският журналист Нора Чолакова е в най-сериозно пострадалия район - Газиантеп. Изградени са много палаткови лагери в открити пространства - паркове и игрища.

"Хората са изключително притеснени, но забелязвам, че проявяват голямо хладнокръвие. Най-големият им е страх е не от нови земетресения, а от загуба на още любими хора. Срещнах се с едно семейство от Хатай, казаха ми, че градът е заличен със земята, те по чудо са оцелели, не смеят да използват стаи, а спяха в лобито на хотела", разказа журналистът.

Тази сутрин петият полет със спасителни екипи и техника от страната ни замина за Турция. "Вчера получихме искане от турския посланик да изпратим още спасителни екипи. Днес превозват около 20 спасители, а те ще бъдат на същото място, ще се включат в издирването, защото има остра нужда", заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Заминалите в първите часове след труса пожарникари вече се включат в издирването на оцелели.

"Нашите екипи са там с цялата техника за издирване на хора при земетресения. Когато отидем, ще са запознати със ситуацията и обстановката, тогава вече ще видим какво ще работим. Ние отиваме с много техника и инструменти", посочи инспектор Боян Кондуров.

Към Турция продължават да пътуват още спасителни екипи, както и обикновени граждани с личните си автомобили, които карат продукти от първа необходимост.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.