С 2 млн. лв. по-скъпо излизат изборите в чужбина, командироват над 1000 души

Ще се увеличи и броят на командированите заради промените в ИК

07.02.2023 | 11:02 Редактор: Михаела Димитрова
С 2 млн. лв. по-скъпо излизат изборите в чужбина, командироват над 1000 души

"На първо място поставяме организацията на изборите в чужбина. В тези избори ще бъдат ангажирани всички структури в МВнР. Искаме всички български граждани в чужбина да могат да упражнят правото си на глас. Нещата се усложняват постоянно. Ще трябва да бъдат командировани доста повече хора от България, може би над 1000 души, заради промените в Изборния кодекс. Това вероятно би оскъпило изборите", заяви служебният министър на външните работи Николай Милков на пресконференция.

На нея той представи своя екип и очерта основните външнополитически приоритети на България в рамките на служебното правителство.

Милков съобщи, че организацията за изборите в чужбина може да излезе около 8 млн. лв. и допълни, че за миналите избори отделената сума е била с 2 млн. лв. по-малко. "По-високата цена се дължи на различни разходи, свързани с командировките, но също и на увеличението на възнагражденията на служителите на СИК, както и на по-големия брой хора, които ще бъдат командировани за изборите в чужбина", каза Милков.

По отношение на Шенген министър Милков отбеляза, че през следващата седмица му предстои участие в конференция в Хага.

"Няма връщане на Механизма за сътрудничество и оценка, той е прекратен и не е актуален. Нито за България, нито за Румъния ще се изготвят такива доклади. Тук става дума за доклад, който е по Механизма за върховенството на правото, който се подготвя за всички държави-членки за ЕС", посочи още външният министър, цитиран от БГНЕС.

По отношение на РСМ, той изтъкна, че много неща са се изговорили. "Знаете какво е отношението, което ние взехме относно 4 януари. От бездействие по отношение на репресиите срещу българските граждани и хората с българско самосъзнание, властите в РСМ пристъпиха към действие и се видя какво е това действие. Тук става дума за това, че не можем да не констатираме с дълбоко съжаление, че опитите за надграждане на отношенията с РСМ бяха минирани от властите в РСМ, които не допуснаха отдаването на почит към Гоце Делчев. Ние се постарахме да размразим отношенията“, обясни министър Милков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR