Илияна Йотова: РСМ сама блокира членството си в ЕС, България е непреклонна

Докато българите не бъдат записани в Конституцията, няма да започне процесът на проговори, заяви вицепрезидентът

04.02.2023 | 15:51 Редактор: Елеонора Танева
Илияна Йотова: РСМ сама блокира членството си в ЕС, България е непреклонна

Република Северна Македония сама блокира членството си в Европейския съюз. България е непреклонна – докато не се изпълнят условията, заложени във френското предложение, няма да дадем зелена светлина за първата междуправителствена конференция, която ще отключи процеса на преговори. Той не може да започне, докато българите не бъдат записани в Конституцията на Северна Македония с ясна гаранция за спазване на човешките им права. Само тогава Република Северна Македония ще има място в ЕС. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти в село Илинденци.

Попитана за новото разпределение на депутатските мандати, вицепрезидентът отговори, че то показва колко обезлюдява България.

"Новото разпределение не трябва да бъде пореден повод за политическа конфронтация, а всички да се замислим за демографското състояние на страната. 22 месеца нестабилност в България не говорим за най-големия проблем – демографската криза. Не успяваме да върнем от чужбина активните българи, а скорошно проучване показва, че всеки четвърти би емигрирал. Това е страшна диагноза за държавата", подчерта Йотова.

Вицепрезидентът беше гост на 30-ото издание на Празника на боговете на виното.

Снимка: Президентство