Донев: Унгария е важен икономически партньор, тя е сред основните ни инвеститори

Премиерът потвърди амбицията ни за по-нататъшно развитие на икономическото сътрудничество

02.02.2023 | 17:23 Редактор: Ирена Бакърджиева
Донев: Унгария е важен икономически партньор, тя е сред основните ни инвеститори

Министър-председателят Гълъб Донев проведе среща с президента на Република Унгария Каталин Новак, която е на официално посещение в България. По време на разговора той изрази увереност, че настоящата визита е израз на ползотворното сътрудничество между България и Унгария. Премиерът изтъкна приятелството между двете страни е основано не само на повече от 100 години дипломатически отношения, но и на дълбоките исторически и културни връзки между двата народа.

Донев посочи, че Унгария е важен икономически партньор на България и е сред основните чуждестранни инвеститори у нас. Министър-председателят подчерта напредъка в икономическото сътрудничество през последните години и потвърди амбицията ни за по-нататъшно развитие на този потенциал.

Премиерът Донев акцентира и върху сериозната работа на служебния кабинет за гарантиране на енергийната сигурност на България и региона чрез диверсификация, което означава нови възможни източници за доставка и за Централна Европа, включително за Унгария. В тази връзка той отбеляза значението на сътрудничеството на България и Унгария за реализацията на Вертикалния газов коридор, който допълнително ще допринесе за енергийната сигурност и пазарната интеграция чрез диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на енергия.

На финала на срещата министър-председателят Гълъб Донев изрази увереност, че в бъдеще България и Унгария ще продължат успешно да надграждат своите отношения и да работят за просперитета на своите граждани, за мира и сигурността в Европа.

Снимка: Министерски съвет