Шанс за живот: 4 неонатални детски линейки са спасили 45 живота

Последният случай е с новородено с тегло само 1200 грама

31.01.2023 | 18:05 Редактор: Вяра Димова

Новородено бебе с тегло само 1200 грама беше спасено благодарение на линейка, купена с дарени капачки. Детето, което е било в тежко състояние, е транспортирано от Кърджали в Пловдив. 

Цвятко Луджев е парамедик в Спешната помощ в Пловдив и доброволец в кампанията "Капачки за бъдеще", която събира средства за четвъртата неонатална линейка.

"Детето се ражда недоносено в болницата в Кърджали. Нуждае се от спешен транспорт до УМБАЛ-Пловдив. Точно по това време бях дежурен и тръгнахме за Кърджали. По пътя се обадиха, че в възникнало усложнение в здравето на детето и няма да може да се осъществи транспорта", коментира Цвятко Луджев.

Няколко дни медиците в Кърджали се борят, за да стабилизират бебето.

"На 48-ия час направи усложнение – пневмоторакс, което е доста неприятно за нас. Това означава състояние, при което се събира въздух в белодробната кухина. Eдиният бял дроб на бебенцето не функционираше добре. Стабилизирахме го в рамките на 36 часа, след което отново се обадих на републикански консултант. Колегата от Пловдив веднага се съгласи да дойде. Детенцето бе екстубирано, в стабилно състояние", посочи началникът на Неонатологично отделение в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" Кърджали - д-р Нурие Шабан.

След час и половина детето вече е в болницата в Пловдив. 

"Апаратурата е специализирана само за бебета. Това е уникална линейката. Преди са сваляли кувьози, които са се връзвали на линейките, а сега всичко си е монтирано и направено за бебета. Кувиозът се сваля до болницата, прехвърля се детето, херметически затворен, пуска се вътре и кислород. Могат да се следят жизнените показатели", разказа Луджев.

До момента 4-те детски линейки са спасили 45 живота, а до края на февруари се очаква те вече да са пет.

Вижте повече в репортажа.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
БРАВО, БОГ ДА ПАЗИ ВСИЧКИ НИ И ДЕЦАТА. От 8г.сабирам в моето домакинство капачките който Са на употребените бутилки. Старая се да уча детето ми на порядки, така че от тази инициатива явно има Огромна полза. Чакаме да се появят и спасителните" въздушни линейки". Сигнализирай за неуместен коментар