Предизвикателството да опазиш живота на 19-дневно бебе на борда на "Спартан"

Майката на новороденото ще бъде до него в болницата в София

31.01.2023 | 17:50 Редактор: Елеонора Танева

Четири души медицински персонал, начело с началника на отделението по неонатология на столичната болница "Токуда" в София са били на борда на военнотранспортния самолет "Спартан", за да осъществят важна мисия – транспортирането на 19-дневно бебе в изключително тежко състояние. 

"Това беше труден транспорт заради тежкото състояние на детето и голямото разстояние. Трябваше апаратура да бъде позиционирана в самолета, да бъде добре подредена, така че да се осигури сигурност за живота на детето по време на транспорта", заяви началникът на отделение по неонатология в "Токуда", д-р Радка Масларска.

Детето е с усложнения след раждането. 19 дни лекарите във Варна са се борили за живота му. 

"Във Варна се е помогнало до етапа, в който трябва да се спаси неговия живот, Там има неонатолози, има и техника, просто детето има нужда от по-технологични изследвания и с оглед на състоянието, тези изследвания трябва да се направят близо до леглото му, а не в друга болница", уточни д-р Масларска.

Това не е единственият такъв случай за лекарите, но предизвикателството е било двойно по-голямо, тъй като в случая става въпрос за бебе на едва няколко дни. 

"За нас това е ежедневие - транспортирането на деца в тежко състояние. Предизвикателство беше със "Спартан", защото не бяхме летели, организацията беше на ниво и сме доволни, че успяхме да изпълним мисията", заяви старшата сестра Елена Борисова.

И макар детето да е в тежко състояние лекарите са оптимисти. 

"Детето е в тежко състояние, но стабилно по отношение на жизнените показатели, неговият живот ще бъде спасен", убедени са лекарите.

От утре в болницата в София до бебето ще бъде и майка му. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.


1
0 rate up comment rate down comment 0
21 век
преди 1 година
В 21 век да няма въздушна линейка в България и са приспособяваш и нагаждаш апаратура. Сигнализирай за неуместен коментар