5412 са излезлите от употреба коли в София за 2022 г., 600 са негодни

В рамките на 3 месеца собствениците имат възможност да преминат годишен технически преглед

31.01.2023 | 17:13 Редактор: Елеонора Танева
5412 са излезлите от употреба коли в София за 2022 г., 600 са негодни

5412 излезли от употреба моторни превозни средства са установени от Столичен инспекторат през миналата година. На паркираните  на общински терени изоставени автомобили са поставени стикери. В рамките на 3 месеца собствениците имат възможност да преминат годишен технически преглед на автомобилите си, да ги преместят на частни терени или сами да ги предадат за рециклиране.

Най-много стикирани коли за миналата година има в районите „Младост“, „Красно село“ и „Надежда“. Отчетени са и близо 1300 броя автомобила доброволно преместени от общински площи, намиращи се в „Изгрев“, „Младост“, „Сердика“, „Подуяне“ и „Илинден“, а близо 300 коли са преминали преглед и за тях не е в сила предписанието. Репатрирани на площадки за разкомплектоване са повече от 600 негодни автомобила, съобщиха от Столичната община.

Работата по установяване на излезли от употреба превозни средства продължава, както и тяхното премахване. По време на  ежедневния контрол инспекторите съветват собствениците на изоставени автомобили да ги предадат за скрап или да ги преместят от общинските терени.