Разпускането на НС блокира съдебната реформа - кой носи вината?

"Служебния кабинет закъсня", смята Румен Гечев от БСП

31.01.2023 | 13:44 Редактор: Петя Кръстева

Съдебната реформа е блокирана. Парламентът няма да има време да приеме на второ четене поправките в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс в следващите три дни.

Правната комисия обедини предложенията по Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които бяха направени от някои политически сили и служебния правен министър Крум Зарков. Те бяха приети на първо четене през миналата седмица и представляват механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. 

Те няма да могат да бъдат разгледани на второ четене, защото животът на 48-ото НС приключва в петък.  "Продължаваме промяната" отправи критики към всички политически сили, освен към ДБ, за забавянето, а от ГЕРБ-СДС и БСП упрекнаха служебния кабинет.

"Според стандартните правила на парламента най-краткото възможно четене е 7 дни. Народното събрание може да ги съкрати на 3, но това се прави в изключителни случаи - когато няма дискусии и спорове по даден законопроект. Не виждам защо трябва да правим напук и да приемем казаното от г-н Зарков", коментира председателят на Комисията по правни въпроси Радомир Чолаков.

По думите на Румен Гечев от БСП партията е подкрепила предложените промени в съдебната власт, но изтъкна и че служебният кабинет е закъснял.

"Служебният кабинет внесе този закон на 30 декември. Беше много трудно да бъде приет през тези 3-4 седмици", подчерта той. 

Депутатите ще проведат извънредно заседание, на което ще изслушват доклади за работата на службите.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR