Остра критика заваля към българския проект за Венецианското биенале

Не отговарял на изискванията и на мотото на тазгодишното събитие

30.01.2023 | 13:55 Редактор: Тодор Петров

Напрежение и остри критики срещу избора на български участник на Венецианското архитектурно биенале. Страната ни отново ще участва в едно от най-престижните архитектурни събития в света след 15-годишно отсъствие.

Българският проект беше представен в галерия "Средец". Мотото на тазгодишното биенале е "Лаборатория на бъдещето, вдъхновена от Африка". Общо 34 проекта се състезаваха за първото място у нас.

Критикуващите са на мнение, че избраният проект не отговаря на изискванията и на мотото на тазгодишното биенале, тъй като засяга проблеми, които са свързани с нашата държава. Според журито обаче, проектът е повече от достоен, а темата "образование" е тема за целия свят.

Избраната концепция е на арх. Борис Тикварски се нарича "Образованието е придвижването от тъмнината към светлината" и е създадена заедно с голям екип от български архитекти. Водещият архитект живее в Нидерландия.

Българският павилион ще бъде разположен в зала "Тициан" в бивш манастир, в чието двор ще има разположена и метална ракета, популярна от всички детски площадки в близкото минало. Бюджетът, отпуснат от Министерството на културата за Биенале 2023, е около 400 000 лева.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.