"Да, България" преговаря с "Продължаваме промяната" за общо явяване на изборите

Посочени са основните цели, които трябва да бъдат постигнати

30.01.2023 | 06:45 Редактор: Тодор Петров

Последна работна седмица за 48-ото Народно събрание. На 3 февруари парламентът ще бъде разпуснат. Основните политически сили вече правят стратегии за първото място на предстоящия вот, за да успеят да сглобят редовно правителство. 

Националният съвет на Движение "Да, България" упълномощи ръководството на партията да води преговори с "Продължаваме промяната" за предизборна или следизборна коалиция на предстоящите парламентарни и местни избори. 

В прессъобщение от тази нощ, от "Да, България" допълват, че са убедени, че България трябва да има управление, което да постигне 5-те национални цели, за които в момента има отворен исторически прозорец. 

Като такива от партията посочват приемането на България в Шенген и влизане в еврозоната; депутинизация и укрепване на националната сигурност; нулева зависимост на българския енергиен сектор от Русия и ускорена модернизация на българската армия и служби, както и продължаваща военно-техническа помощ за Украйна; реализиране на Плана за възстановяване и устойчивост, провеждане на правосъдна реформа и търсене на конституционно мнозинство за дълбока реформа на модела за управление на прокуратурата.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR