Борисов vs Петков: По-богата ли е "Продължаваме промяната" заради оръжията за Украйна?

Политически престрелки и обвинения от ГЕРБ към партията на Кирил Петков и Асен Василев

28.01.2023 | 18:32 Редактор: Искра Ангелова

Седмица преди края на 48-ото народно събрание - политически престрелки и обвинения от ГЕРБ към "Продължаваме промяната" за това кой и как се е облагодетелствал при продажбата на оръжие за Украйна. Лидерът на партията обвини част от бившите управляващи в забавяне на приемането на механизма за разследване на главния прокурор.

От ГЕРБ отправиха обвинения към съпредседателите на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков и Асен Василев, че са забогатели от посредничеството при продажбата на оръжия за Украйна. Според партията става дума за сума между 800 млн. евро и 1 млрд. евро, а изчисленията бяха направени на брифинг в централата на партията.

"Защо допуснахме да има посредници, защо не ги дарихме?", попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Между 40 и 50% от парите, които са отпуснати за помощ за оръжия за Украйна, са усвоени не по правилния начин, а напротив - в нечии джобове", подчерта депутатът Христо Гаджев.

От партията на Борисов изчислиха, че парите са били усвоени като комисионни от посредници, което е свръхпечалба и към нея не се слага надценка. Борисов се позова и на публикацията на "Ди Велт", от която стана ясно, че България е помогнала на Украйна с боеприпаси още в началото на войната, но не с директен износ, а чрез посредници.

"Ди велт" щяха да кажат "Браво, че сте го правили", подчерта Борисов.

Последва отговор от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и обяви, че скандалът е измислен и има по-важни теми.

"Трябва да спрем да обръщаме внимание на тези "Борисовки". Да не обръщаме внимание на тези кал и каскети", коментира Петков.

Според Атанас Атанасов от "Демократична България" такива изказвания показват, че сме в предизборна кампания.

"Бях част от делегацията на премиера Петков, когато ходихме в Украйна", поясни той.

Изказването на Атанасов коментира в писмена позиция и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която беше вицепремиер и министър на икономиката. Тя отново заяви, че България не е изнесла и един патрон за Украйна.

"В последните седмици ГЕРБ, "Демократична България" и "Продължаваме промяната" се състезават кой ще се сложи повече на външните си покровители. Борисов в свой стил им пусна въдицата и те я лапнаха като шарани. Кирил Петков се хвърли да обяснява, че всъщност той е първенецът, тъй като отдавна го правел тайно и спасил Украйна. Сега чакам Христо Иванов да каже, че лично го е карал с лодка от Росенец до Киев", посочи Нинова.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
реплика
преди 1 година
Този да вземе да се пенсионира ,не да ни насира Сигнализирай за неуместен коментар