ООН прогнозира забавен ръст в икономиката ни, но България ще е от най-добрите в ЕС

Прогнозите сочат и забавяне на инфлацията у нас

26.01.2023 | 15:42 Редактор: Ирена Бакърджиева
ООН прогнозира забавен ръст в икономиката ни, но България ще е от най-добрите в ЕС

Войната в Украйна поставя на изпитание световната икономика и експертите на ООН прогнозират за 2023 година най-бавния ръст в последното десетилетие. В доклад, публикуван на сайта на организацията, се очаква глобалният брутен вътрешен продукт да се повиши с едва 1,9% тази година след покачване с 3% през 2022 г.

Изминалата година донесе много сътресения за света - остатъчни ефекти от пандемията от коронавируса, войната в Украйна и свързаните с нея хранителна и енергийна криза, ускоряването на инфлацията и ръстът на дълговото бреме. В допълнение държавите започват все по-ясно да изпитват негативните ефекти от климатичните промени, е записано още в доклада.

За България експертите прогнозират забавяне на ръста на икономиката от очакваните 3% през 2022 г. до 1,5% през 2023 г. По този показател обаче страната ни ще бъде една от най-добре представящите се в ЕС - като цяло за общността очакванията са за разширяване на икономиката с 0,2% през 2023 г. През 2024 г. се очаква ръстът на българската икономика да се ускори отново до 3%.

Прогнозите сочат забавяне на инфлацията у нас - от очакваните 14% през 2022 г. до 7,5% през 2023 г. и 3,2% през 2024 г. Устойчив остава пазарът на труда - безработицата през миналата година е била 5,3% според изчисленията на ООН и ще достигне до 4,3% през тази година. Прогнозата за 2024 г. е за минимално повишение - до 4,5 на сто.

Върху представянето на страната ни сериозно влияние оказва войната в Украйна и забавянето на цялата европейска икономика, където са основните ни търговски партньори. Влияние оказаха и високите цени на енергоресурсите и засушаването, което влоши показателите в селското стопанство. Това е валидно за почти всички държави в Югоизточна Европа, допълват още експертите. След мощния старт на 2022 г. икономическият растеж бързо беше ограничен, като основен източник на растеж е вътрешното търсене, а в някои държави и успешният туристически сезон.

Предварителните данни сочат, че БВП на целия регион се повишава с 2,8% през 2022 г., а през тази година ръстът ще се забави до 2,3 на сто. Очакванията са той отново да се ускори до 2,8% през 2024 г.

Четете повече в investor.bg.