Българка е блокирана в Ниш: Сръбският ѝ съпруг е в неизвестност, бебето ѝ - без документи

Вече 4 месеца жената се опитва да се прибере, но не може да получи съгласие от съпруга си

24.01.2023 | 13:44 Редактор: Ирена Бакърджиева

35-годишна българка и нейното бебе изпаднаха в безизходна ситуация в Сърбия. Младата жена иска да се прибере в България, но не може да издаде документи на детето си, защото бащата е в неизвестност. Засега институциите не могат да ѝ помогнат, защото такива са законите на страната.

Преди 4 месеца животът на Боряна се преобръща. Бременна, тя решава да се прибере от Германия в България. Тръгва с автобус през Сърбия, но неочаквано ражда детето си в Ниш. 

"До термина имах месец и нещо и въобще не размислих, че нещо ще се случи по пътя", сподели Боряна Водиченска.

Боряна е омъжена за сърбин, с когото е сключила официален брак, но от половин година не са заедно. Бебето се ражда на 7 октомври миналата година.  

"На основа, че съм в брак със сръбски гражданин и че детето е родено в Сърбия, детето се води сръбски гражданин", поясни Боряна.

Вече 4 месеца жената се опитва да се прибере в България заедно с новородената си дъщеричка, но не може да получи съгласие от съпруга си. 

"Докато съм в официален брак с него, не мога без негово разрешение, негов подпис, не мога да направя паспорт на детето и да изляза и да се прибера в България", отбеляза Боряна.

Проблемът е, че от 6 месеца Боряна няма никаква връзка със съпруга си. Не са се виждали и не са се чували по телефона. "Сега в момента никой не знае къде е, дали е в Сърбия, Германия, Австрия. Полицията в Ниш също не може да го намери", коментира майката.

Консулството на България в Ниш е запознато със случая на Боряна, но за съжаление няма как да ѝ се помогне, защото законодателството на Сърбия не може да бъде нарушено. От консулството обясниха за Bulgaria ON AIR, че временен паспорт на детето не може да бъде издаден без съгласието на бащата. 

"Тя трябва да заведе в местен съд делo с искане за попечителство", уточни генералният консул на България в Ниш Димитър Цанев.

Засега Боряна остава в Ниш, където ѝ помагат добри хора, така че нищо да не ѝ липсва. Дори е успяла да кръсти дъщеричката си. След няколко дни двете ще заминат за Белград, където ще бъдат настанени в социален дом за защита на майки с деца.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.


2
3 rate up comment rate down comment 5
Лили Барута
преди 1 година
Тая ромка къде е ръгнала? Първо тича за Германия,омъжва се за малко познат някакъв,а сега драпа за БГ Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 3
Милошевич
преди 1 година
Тази трябва да е луда, да се омъжи за сърбин! Сигнализирай за неуместен коментар