Министър Милков: Ветото за преговорите на РСМ за влизане в ЕС не е изключено

"Имаме една ескалация на напрежението и ескалация на натиска", отбеляза той

23.01.2023 | 22:21 Редактор: Петя Кръстева
Министър Милков: Ветото за преговорите на РСМ за влизане в ЕС не е изключено

Министърът на външните работи Николай Милков е информирал колегите си на заседанието в Брюксел за пребития секретар на българския клуб в Охрид Християн Пендиков и е поискал солидарност и отношение по въпроса от тях. 

"Имаме една ескалация на напрежението и ескалация на натиска, свързан с правата на българската общност там. Те започнаха с приемането на една законодателна репресия срещу българската общност и правото ѝ на сдружаване, която показа забележителен консенсус между управляващи и опозиция на антибългарска основа. След това последва опожаряването на българския клуб, за което беше дадена условна присъда. След това последваха 3 атаки срещу  други клубове и стрелба срещу единия от тях. Никога не бяха намерени виновниците", припомни служебният министър, цитиран от БНР.

В отговор на въпрос дали България ще използва отново правото си на вето за преговорите със Северна Македония, Милков отговори:

"Всичко зависи от това как ще се развият нещата, поначало това нещо никога не е изключено, макар че правото на вето е като атомното оръжие -  неговата сила е в това да не се използва, а да стои като някакъв вид възможност, която да накара другите да отстъпват, да преговарят, да стигнат до някакъв общ консенсус", обобщи той. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR