Водолази взривиха бойна мина, изплувала край Тюленово

Боеприпасът е забелязан на 200 метра от брега

23.01.2023 | 18:18 Редактор: Елеонора Танева
Водолази взривиха бойна мина, изплувала край Тюленово

Сигнал за забелязана морска мина в морето в района на шабленското село Тюленово е подаден на тел. 112. Мината е забелязана на 200 метра от брега срещу село Тюленово.

След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) бе вдигнат дежурният вертолет "Пантер" от морската вертолетна авиобаза "Чайка". В 14.50 ч. екипажът на вертолета откри мината, предаде координатите и остана в района. Издадено бе навигационно известие до мореплавателите за опасността.

Бързоходен катер 213 с военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси, с ръководител капитан III ранг Илия Стойчев, извърши преход до мястото. Военните специалисти класифицираха мината като котвена, тип "Ям", приведена в бойно положение. В 16:45 ч. мината беше унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства.

Снимка: ВМС