"Евролаб" остава на "Капитан Андреево", от БАБХ не платили таксата за обжалване по делото

Документът за плащането е трябвало да бъде представен още през ноември миналата година

23.01.2023 | 15:13 Редактор: Петя Кръстева

Бездействието на Българската агенция по безопасност на храните оставя частната фирма "Евролаб 2011" на граничния пункт Капитан Андреево. Това реши Върховният административен съд, а причината е невнесена държавна такса от 70 лева за обжалване. 

БАБХ не е внесла в срок дължимата държавна такса за касационно обжалване по решение на Административния съд в София, което касае наетите от "Евролаб 2011" ЕООД помещения на ГКПП "Капитан Андреево".  Със свое определение  Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд - София град, с което бе спряно искане за анулиране на договора за наем с държавата.

Изпълнителният директор на БАБХ е следвало да приложи към касационната си жалба документ за платена държавна такса. Такъв документ не е представен по делото в срока до 21.11.2022 г., въпреки че това е било изрично указано с разпореждане от 08.11.2022 г. На жалбоподателя също изрично е указано, че при неизпълнение на указанията касационната жалба ще бъде върната. Установява се, че документ за внесена държавна такса е бил изпратен по пощата едва на 30.11.2022 г.

Преди да се произнесат по спора, върховните магистрати са извършили служебна проверка в счетоводството на ВАС. От приложените към касационното производство документи (две преводни нареждания) е видно, че преводът от 70 лв. на БАБХ е извършен от банката на 22.11.2022 г.  Като е наредил превод следобед, частният жалбоподател сам се е поставил в ситуация, в която дължимата сума да е внесена от банката на следващия ден.

Порази тези обстоятелства обжалваното определение на първоинстанционния съд е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Снимка: БГНЕС