Все повече заболели, грипът вече се пренася и върху възрастните

В началото на вълната най-засегнати са били децата до 5 години

18.01.2023 | 19:02 Редактор: Искра Ангелова

Все повече заболели у нас. Още две области обявиха грипна епидемия.

В последните дни пациентите с респираторни заболявания в Добрич са се увеличили двойно. В началото на вълната най-засегнати са били децата до 5 години, но вече грипът се пренася върху учениците и най-възрастните хора.

"В понеделник бяха около 60 човека. Основните оплаквания са висока температура, която се развива бързо и суха дразнеща кашлица, силна отпадналост, като вече има и усложнения от типа на бронхити, рядко пневмонии на болни, които са изкарали вирусни заболявания преди това", поясни председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Добрич - д-р Стилиян Щерев.

Заради тежкото протичане на грипа обучение онлайн е невъзможно. Налага се преструктуриране на учебното съдържание.

"Може би няма учител в нашата страна или директор точно в този период да иска да излезем в грипна ваканция, но всичко е въпрос на приоритети и за нас най-важен приоритет е животът и здравето на нашите ученици", коментира директорът на СУ "Димитър Талев" - Добрич - Весела Панчева.

Детските градини и ясли ще продължат да работят, без да се допускат болни деца или персонал.

"Засиленият филтър в детската градина ще продължава, както е бил досега. Ние спазваме дезинфекция, имаме медицински сестри, които са в сградите", каза директорът на ДГ "Бодра смяна" - Добрич, Кристина Фотева.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.