И Добрич "падна в плен" на грипа, изпраща учениците у дома

Временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 20 до 25 януари

18.01.2023 | 11:33 Редактор: Петя Кръстева
И Добрич

Във връзка с повишаването на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на област Добрич е обявена грипна епидемия. Временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 20 до 25 януари.

Областите в страната, където е обявена грипна епидемия, са: Добрич (20-25 януари), Пловдив (19-30 януари), Ловеч (18-24 януари), Пазарджик (18-24 януари), Габрово (18-24 януари), Стара Загора (17-23 януари) и Шумен (13-18 януари). Считано от 19 януари обявената епидемична обстановка в област Шумен се отменя.

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се спират и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. 

Учебният процес се преустановява в областите Добрич, Ловеч, Пазарджик, Стара Загора за съответния период, посочен по-горе. Министерството на здравеопазването препоръчва носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазване на дистанция.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR