fallback

Губим пари при предоговаряне на ПВУ? Радев: Нужна е стратегия

"Трябва стратегически документ, който да дава ясни цели за развитието на сектора", заяви Гълъб Донев

17.01.2023 | 20:09 Автор: Вяра Димова

Две водноелектроцентрали на река Дунав предвижда разработената от енергийното министерство стратегия за развитие на енергетиката в следващите 30 години предвижда изграждане на две водноелектроцентрали на река Дунав.

Документът беше представен официално днес. Първата централа, която ще е с мощност 840 мегавата и ще е при Никопол - има проучвания и оценка. Заедно с ВЕЦ-а ще се изгради и още един мост над Дунав. 

Втората централа се предвижда да е при Силистра. Ще се продължи и мегапроекта Горна Арда. Документът предвижда и четири нови ядрени блока - два на площадката в "Белене" и два в АЕЦ "Козлодуй". 

Преди да се реализират тези проекти обаче на служебния кабинет му престои да предоговори частта "Енергетика" от Плана за възстановяване и устойчивост с Евросъюза. Според енергийния министър така страната ни може да загуби пари.

"Едно служебно правителство, поставено пред такива условия, да организира само избори, кризата го поставя в ситуация да взема решения, които имат ефект с дългосрочен хоризонт. Затова е нужно да има стратегия ", заяви президентът Румен Радев.

"Без стратегически документ, който да дава ясни цели за развитието на сектора, всяко правителство ще напомня на човек в тъмна стая, който търси ключа за осветлението. При договаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост, е немислимо без стратегическата визия за развитието на енергийния сектор за следващите поне 30 години", заяви премиерът Гълъб Донев.

"Не правим кардинални промени", коментира енергийният министър Росен Христов.

fallback
Още от България
fallback