От популацията на змии и костенурки зависи накъде ще кривне АМ "Струма"

Ще се изработва технически проект за смекчаване на въздействието на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле

16.01.2023 | 20:03 Редактор: Елеонора Танева
От популацията на змии и костенурки зависи накъде ще кривне АМ

Два договора, финансирани с пари от бюджета, се изпълняват в момента и от тях ще зависи откъде ще мине магистрала "Струма" в района на Кресненското дефиле. Единият е за мониторинг върху популациите на два вида сухоземни костенурки и два вида змии в участъка през Кресненския пролом. В края на октомври миналата година приключило наблюдението за есенния сезон.

Вторият е за изработване на технически проект и изпълнение на част от мерките за смекчаване на въздействието на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле. Това става ясно от отговор на регионалния министър Иван Шишков на питане на депутата от "Продължаваме промяната" Владимир Табутов, информира "24 часа".

Шишков посочва още, че специфичните консервационни цели за защитените зони "Кресна - Илинденци" и "Кресна", които са засегнати от бъдещото трасе на магистралата, са били определени и на 25 октомври миналата година са издадени заповеди на МОСВ за тези зони. Предстои да бъде направен анализ на изводите от доклада по оценка на съвместимостта и съответно на решението по екооценката.

Снимка: БГНЕС