За 55-и път в Чирпан гори огънят на Яворовата поезия

Поетът Борис Христов е носителят на Националната Яворова литературна награда за поезия

16.01.2023 | 13:55 Редактор: Вяра Димова
За 55-и път в Чирпан гори огънят на Яворовата поезия

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов откри 55-ите Яворови януарски дни, като акцентира на космополитната личност на гениалния поет, провокирала мотото "Яворов - българският световен поет". За организаторите е от изключителна важност Яворовото творчество да се популяризира сред подрастващите, тази цел е в основата на тазгодишната ни програма, посветена на 145 години от рождението на Пейо Яворов, насочена към младите хора -  каза кметът.

За пръв път от години събитията ще бъдат през целия януари. Яворовите дни се провеждат под патронажа на Министерството на културата. Почитатели на творчеството на Яворов от цялата страна се събраха в родния му град за поклон и признателност.

Проф. Михаил Неделчев откри изложбата "130 години от създаването на списание "Мисъл" - ярка българска диря в европейското културно наследство", експонирана в Къща музей "Пейо Яворов". В двора на музея огънят на Яворовата поезия бе запален от награждавания нееднократно на рецитаторски конкурси Спас Ангелов - ученик в СУ "П. К. Яворов", след което с факелно шествие бе пренесен пред паметника на поета в градския парк от изявени възпитаници на двете гимназии в Чирпан - Мелиса Алиосман, Атанас Генчев, Александър Петков, Денислав Деянов, Мария Георгиева, Михаила Чонос и Ралица Димитрова.

"За Министерството на културата е чест, че пое патронажа над тази родолюбива инициатива, с която не само отдаваме почит към живота и делото на една от водещите фигури на кръга "Мисъл", носител на националните ни ценности и един от войводите на Нова България, а правим съпричастна широката общественост към опознаването и популяризирането на поета. Фактът, че неспокойният и вечно търсещ Яворов продължава да е толкова обичан и цитиран с вдъхновение дълги години след неговата смърт, е  сигурен знак, че е надживял времето и забравата", се казва в словото на министъра на културата проф. Велизар Минеков, прочетено от  заместника му доц. д-р Пламен Славов, който след това запали и Яворовия огън на поезията по време на  тържеството до  величествения Яворов паметник в централния парк. Сред гостите бе и Янко Топалов, зам.-министър на икономиката.

Събитията се пренесоха в залата на Община Чирпан. Тържествената Яворова вечер започна с поетичен рецитал "Яворов - душа в пламъци", представен от Мелиса Ерхан, Спас Ангелов, Ирен Радева и Стоян Георгиев - ученици от СУ "П. К. Яворов" с ръководител Стоянка Търгова. Съкровени думи за Яворов произнесе и чл. кор. на БАН д-р Иван Гранитски в специално слово.

Проф. Михаил Неделчев - председател на журито за определяне на носителя на Яворовата награда, обяви резултатите. Удостоен с престижното отличие, което се връчва на всеки пет години, е поетът  Борис Христов. Той бе предпочетен от журито - проф. Димитър Михайлов, проф. Иван Станков, проф. Пламен Дойнов, проф. Михаил Неделчев и Тодор Иванов, пред останалите двама номинирани - поетите Румен Денев и Валери Станков.

"Поетът е една оголена подвижна рана, поезията е страдание и вик сред океана" - с тези крилати стихове на Борис Христов проф. Неделчев избра да защити избора на журито в кратко слово. Поради здравословни проблеми Борис Христов не успя да дойде лично. "Вестта за удостояването ми с националната награда на  община Чирпан ме свари над коректурите на антологията "Пейо Яворов" (избрани негови творби),  част от поредицата "Българска лирика" на издателство "Рива", върху която работя отдавна", пише в благодарствено писмо Христов. 

"Аз не съм откривател на нови идеи, на нови метафори или на нов словоред – откривателят бе Той – и по повод на наградите ще кажа: Знайно за поета Пейо Яворов е че е награден веднъж... – с кръст за храброст, като доброволец в Македоноодринското опълчение. Позволявам си, все пак, да смятам себе си като един от близките, един от  множеството  племенници на поета, на които той е посветил "Часът на синята мъгла",  пише носителят на наградата, който от години живее усамотено в родопското село Лещен.  Вечерта завърши с концертни изпълнения: на Мартина Табакова - пиано, Кристиян Чернев - виолончело и Зорница Иларионова - цигулка, както и на хор "Детска китка", с диригент Яна Делирадева.

В кръглата маса "Хайдушките ни копнения" участваха проф. Михаил Неделчев, проф. Димитър Михайлов, проф. Цветан Ракьовски,  Катя Зографова и Трифон Митев. Изказванията в задълбочения разговор за Яворовите въжделения за свободата, воден от проф. Неделчев, ще бъде издаден в специален брой на списанието "Наше минало". Община Чирпан и Фондация "Яворов" представиха 12-те броя на ръкописния хектографски Бунтовен лист "Свобода или смърт", списван от Яворов през 1902-1903г. в Македония, събрани и издадени в книга. Втората част от дискусията бе посветена на 80 години от рождението на проф. Михаил Неделчев и прожекция на документалния филм "Срещи на първия ред: проф. Михаил Неделчев с Пейо Яворов" – режисьор Валери Яков. Зам.-кметът Румен Тунанов връчи от името на кмета  ключът на Община Чирпан и диплом за високия принос на проникновения изследовател и популяризатор на Яворовия живот и творчество. Председателят на Фондация "Яворов" Тодор Иванов  му поднесе специално изографисана икона на Свети Архангел Михаил от чирпанския иконописец Румен Петков.

Книгата на изследователя на Пейо Яворов проф. Димитър Михайлов „В класиката от Христо Ботйов до Борис Христов“ презентираха проф. Иван Станков и проф. Михаил Неделчев. Поетична наслада на публиката  достави рецитала, в който участваха поетите Екатерина Костова, Димитър Гачев, Албена Тодорова, Йорданка Белева, Атанас Капралов, Трифон Митев, Ахавни Кеворкян и Ина Иванова. Вокалната  формация "Светоглас" поздрави всички гости със свои изпълнения.

Организатори на 55-и Яворови януарски дни са Община Чирпан, Къща музей "Пейо К. Яворов", Фондация "Яворов", Съюзът на българските писатели, Сдружението на български писатели и Националният литературен музей.