За година яйцата са поскъпнали средно със 76%, но не само у нас

В магазините не се предлагат за под 50 стотинки за бройка

16.01.2023 | 10:27 Редактор: Вяра Димова
За година яйцата са поскъпнали средно със 76%, но не само у нас

Птичият грип, войната в Украйна и поскъпването на фуражите са сред основните причини за незапомненото поскъпване на яйцата напоследък.

Според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, за времето от януари 2022 г. досега средното поскъпване на яйцата у нас е 76%, но се оказва, че то е почти толкова и в цяла Европа. В някои държави дори надминава 100%, съобщи председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов.

В момента по магазините няма яйца под 50 стотинки за бройка, независимо дали са големи, или малки, дали са родно производство и от коя държава са внесени. На едро цената от началото на годината твърдо е 40 стотинки.

На нашия пазар се внасят основно яйца от Полша, но в момента има и румънски, германски, унгарски и чешки, макар и в по-малки количества. Обикновено този внос се прави от големите търговски вериги, но става дума за единични количества, предимно бели яйца, които се търсят по-малко от българския потребител, независимо че са малко по-евтини, пише "24 часа".

На българския пазар родното производство винаги през последните години е било около 55%, а вносното – 45%.

Макар че официални данни за 2022 г. все още няма, българското производство видимо е повишило дела си. Причината е, че полските яйца, които бяха доминиращи сред вносната продукция, през 2022 г. се изнасят предимно за Украйна, защото войната там е унищожила много птицеферми.

Снимка: pixabay

1
0 rate up comment rate down comment 0
Язе
преди 4 месеца
Как не поскъпнаха приходите 76% Сигнализирай за неуместен коментар