Въпреки кризата: Недостиг на работна ръка у нас, включително в IT сектора

Спад и на обявите за работа

15.01.2023 | 13:50 Редактор: Искра Ангелова

Спад на обявите за работа се отчита в края на миналата година. Според експертите това се дължи и на липсата на работна ръка. В същото време в страната е отчетена рекордно ниска безработица.

В края на 2022 предлагането на работа у нас е намаляло, а за поведението на работодателите си има логична причина. Коледните и новогодишни празници са една от тях.

"През декември предлагането на работа е най-ниско за 2022 година, има спад с предходния месец с цели 33%. Всеки един от секторите има спад през декември, той е приблизително една трета за всеки сектор и не е нетипично", сподели Християн Петков от платформа за търсене на работа.

Традиционно, IT секторът е сред най-предпочитания и там търсенето е най-голямо. Данните показват, че и в този сектор обаче има спад при наемането на работна ръка.

"През цялата 2022 година това, което се наблюдаваше на пазара на труда и декември месец не е голямо изключение, е много голям недостиг на работна ръка във всички сфери, може би без "Финанси", където имаше относителен баланс между търсене и предлагане на кадри", поясни специалистът от отдел "Човешки ресурси" Георги Първанов.

"Сектор IT на годишна база изпитва спад от 27%. Това е нетипично, но обяснимо, допълни Петков.

Според икономисти българският пазар на труда през зимата традиционно се свива, като една от причините е сезонната работа през летния. Ниското предлагане в секторите се дължи и на липсата на квалифицирани кадри.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.


3
1 rate up comment rate down comment 0
Пена
преди 1 година
Бойко и Пеевски съсипаха България Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
НЯМА ДА ВИ МИНАТ НОМ
преди 1 година
У нас няма работодатели . У нас има експлоататори и робовладелци . Каквито и юридически номера да въртите на работниците е така ! Има всякакви работници , със всякаква квалификация на всякакви години и с различно здравно състояние . Има много с телк решения , но те са най-нежеланите макар и да са най-висококвалифицирани . Просто при тях работодателските шашми и далавери не минават ! У нас се търсят работници като в Русия от 20г. до 40г. възраст . Извън тази възраст - АМИ БЪДЕТЕ ЗДРАВИ ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
робство
преди 1 година
Няма недостиг на работна ръка! Има недостиг на роби! В България, съгласно пенсионната реформа на Калфин, всеки гражданин трябва да е роб 40 години, за да заслужи минимална пенсия! Ако е жив до тогава! Сигнализирай за неуместен коментар