Експерти от Израел и Великобритания ще помагат със строежа на Националната детска болница

На терена ще бъде изградена и хеликоптерна площадка

13.01.2023 | 19:00 Редактор: Петя Кръстева

Най-рано догодина ще започне строежът на новата Национална детска болница върху избрания от служебното правителство терен в столичния кв. "Горна баня". Министрите на здравеопазването и регионалното развитие Асен Меджидиев и Иван Шишков и премиера Гълъб Донев провериха мястото, където ще бъде изградено здравното заведение.

Три месеца отне на служебния кабинет да избере терен за националната детска болница. Проектът за лечебното заведение е с над 40-годишна история. 

"Този терен е на изключително подходящо място - далеч от града, в близост до парк, до минералния извор, което благоприятства развитието на един рехабилитационен център към Националната детска болница", отбеляза Гълъб Донев.

За да отговаря на всички изисквания, в изграждането на лечебното заведение ще помагат специалисти от Израел и Великобритания. Здравният министър предстои да посети най-големите детски болници в двете държави. 

"Този терен е много хубав и позволява изграждането на модерно съоръжение с хотел, рехабилитационен център, тъй като тук водата е минерална. Ще има е подземен паркинг и достъп до терена от няколко страни, както и хеликоптерна площадка", поясни здравният министър Асен Меджидиев

В началото на следващия месец ще започне разчистване на терена, като ще бъдат премахнати и сградите, които се намират на мястото в момента.

"Идеята е до края на годината да бъдат завършени всички процедури, свързани не само с подробния план, а да бъде завършен и самият проект. Една такава болница се строи около две - 2 години и половина", обобщи арх. Иван Шишков.  
Бъдещото лечебно заведение е със статут на "обект с национално значение", което би следвало да улесни и значително да съкрати сроковете за изграждането му.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Хм?
преди 1 година
Остава сега да намерите и медицински персонал. Сигнализирай за неуместен коментар