През сълзи майките получиха разменените бебета, ще търсят обезщетение от "Шейново"

Децата са в добро здравословно състояние

13.01.2023 | 18:37 Редактор: Искра Ангелова

Щастлива развръзка след безпрецедентния случай с разменените бебета в "Шейново". След 4 месеца в чужди домове, децата вече са при биологичните си родители.

Размяната на бебетата е станала тази сутрин в кантората на един от адвокатите. Двете семейства са разменили бебетата доброволно, а децата са в добро здравословно състояние.

"Навършвайки тези 4 месеца, майките получиха биологичните си деца. Бяха изключително щастливи, плакаха, смяха се, говориха, това, което трябваше да се случи от самото начало", сподели адвокат Стоян Стойков.

За безпрецедентния случай стана ясно в края на декември, след като една от майките се усъмнява, че бебето не е нейно. ДНК тест го доказва. Следва близо месец на уреждане на размяната.

"Нямаше пречки, трябваше просто да се намери най-добрият подход, да се обясни на родителите, че това е единственият възможен начин и че всеки друг начин ще забави процедурата. Документите на двете деца, които съпътстват при изписването, удостоверението за раждане бяха истински, не бяха сбъркани нито имена, нито ЕГН, адреси и по този начин оставаше само фактическата размяна", допълни той.

От столичната АГ болница "Шейново" вече обясниха, че новородените са били разменени веднага след раждането, още при първото им даване на майките. По случая беше назначена проверка, имаше и наказани. 

И двете семейства имат претенции за обезщетение от страна на болницата. Предстои да се уточни размерът.

"Евентуално обезщетение, което те могат да претендират от болницата, има неофициално устно заявено такава претенция, след разговора днес с двамата колеги, аз ги посъветвах да входират тези претенции в деловодството на болницата официално", поясни адвокатът на "Шейново" - Вили Костадинова.

Обсъжда се и възможност за извънсъдебно уреждане на спора, а компетентен орган да реши дали да има споразумението със Столичната община, която е принципал на болницата. Здравният министър Асен Меджидиев заяви, че се надява това да е последният подобен случай.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.