Пациенти се лутат по аптеките, бивш и настоящ министър спорят кой е виновен за кризата с лекарствата

Ще проверяват аптеки дали продават антибиотици без рецепта

12.01.2023 | 18:55 Редактор: Вяра Димова

Продължава проблемът с липсващите лекарства в аптеките. От здравното министерство ще предложат законови промени. Ресорният министър отправи критика към бившия министър на здравеопазването - Асена Сербезова за това, че по време на нейния мандат контролираните медикаменти са намалели.

"Не мога да оценя като грешна постъпката на предишния здравен министър Асена Сербезова. Не искам да коментирам дали е било законно или не е било законно от това да бъдат следени за недостиг 400 медикамента, те да бъдат сведени до 60 и в момента да се чудим как да възстановим контрола върху тези механизми", заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Бившият здравен министър определи твърденията му като погрешни. Според нея, наследникът ѝ също има вина за така създалата се ситуация. В позиция до медиите тя попита - защо едно от първите му действия е било да отмени задължителното електронно предписване на антибиотици, при положение, че е ясно, че се злоупотребява с употребата им у нас. 

В същото време продължава да има сериозен недостиг на медикаменти. Гергана е сред потребителите, на които им се е случвало да не може да намери изписаното лекарство.

"Като не успях да го намеря, намерихме най-близкото по състав или на друга фирма, която е със същия състав. Потърсих малко в интернет, малко помощ от аптеката и се случиха нещата", каза Гергана.

Все пак за да решат проблема от здравното министерство ще предложат законодателни промени в системата за контрол на лекарствата.

"Ще направим видима липсата в складовете за аптечната мрежа, за да може всяка една аптека да проследява и да знае какво липсва и да може да го търси и от други доставчици. Ще предоставяме и ежедневна информация на лекарите за това каква липса и какъв недостиг има на определени медикаменти, за да може самият лекар да преценява", посочи Меджидиев.

"Причините за недостига на определени лекарства са комплексни, трябва да се работи в няколко посоки. Първата от тях е разширяване на списъка на продукти, за които се забранява износа. Ако в момента при падане на количествата в складовата мрежа под 65% от месечното потребление на дадения продукт се забранява, ние обсъдихме този праг да бъде балансирано вдигнат", обяви Деян Денев от Асоциацията на фармацевтичните производители.

Контролът ще бъде осъществяван и чрез проверки в аптеките дали се продават антибиотици без рецепта. Според фармацевти обаче това е възможно само ако се използваха единствено електронните рецепти.

Очаква се скоро да приключат и проверките за наличност на лекарства по аптечните мрежи. При нарушения ще има и санкции, заявиха здравните власти.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)